Svd Näringsliv skriver nu lagom inför det nya året att vi svenskar har ökat vårt champagneskålande med 700 procent sedan 1980 och de tror att trenden kommer fortsätta öka och att nya försäljningsrekord kommer att slås nu inför det nya året 2016.

Tidigare drack man endast champagne vid väldigt festliga tillfällen såsom nyårsafton, bröllop, befordringar eller när någon fyller jämt. Men intresset för drycken har ökat liksom intresset för vin, öl eller whiskey och även Systembolaget anordnar champagneprovningar för de riktigt intresserade. Det märks även bland Stockholms restauranger där det numer alltid finns minst en sorts champagne på glas för en överkomlig summa. På T/Bar firar de champagnens dag 28 oktober där de då erbjuder en meny specialkomponerad för att passa till olika sorters champagne som de erbjuder till specialpris. Det har även dykt upp flera champagnebarer i Stockholm där de erbjuder ett stort sortiment på flaska men har även flera som går att avnjutas på glas. Det har även visats studier på senare tid att champagne skulle ha positiv påverkan på minnet.  Det ska vara mängden fenoler i champagne som motverkar åldersrelaterad demens som är anledning till att vi minns bättre om vi dricker 1-2 glas champagne per dag. Det finns även forskning som visar på att två glas champagne ska vara bra för hjärtat och öka blodcirkulationen så att risken för stroke och hjärtinfarkter minskar.

Nu är champagne en region och det bubbliga vinet från regionen är vad vi föredrar men för en billigare peng kan du få i dig dessa nyttigare fenoler men då kallas drycken cava och kommer från Spanien eller prosecco och kommer från Italien, även andra regioner producerar bubbelvin och kallar det kort och gott för sparkling wine. Det är dock viktigt att komma ihåg att alkohol ska intas med moderation och att mer än två glas i stället blir skadligt för kroppen. Men visst blir det lite festligare att dricka bubbel jämfört med vin och det finns alltid något att fira!