Champagne är för de flesta synonymt med lyx och flärd. Detta mousserande vin tillverkas i Chamapagne-regionen i östra Frankrike, av druvsorterna pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Genom en andra jäsning i flaskan bildas kolsyra i vinet, och det är kolsyran som får vinet att bubbla. Viner som tillverkas av samma druvor, och på samma sätt, men i andra delar av Frankrike (eller utomlands) får inte kallas champagne. Centrum för champagnetillverkningen är städerna Reims och Épernay. Utanför den sistnämnda ligger Dom Pérignon, munken som sägs ha uppfunnit mousserande vin, begravd. Dom Pérignon är även namnet på prestigetillverkaren Moët & Chandons dyraste champagne.

Vinproduktionen i champagne är gammal och anrik, men länge dominerade röda, icke mousserande viner. Redan då var dock champagne-vinerna prestigeprodukter, som konsumerades vid det franska hovet och som därigenom blev populära även i andra delar av Europa. Det var först vid mitten av 1800-talet som den vintyp som idag kallas champagne kom att bli den dominerande vintypen från Champagne.

Vad gjorde Dom Pérignon?

Innan dess var refermentationen, alltså den andra jäsningen som sker i flaskan, ett stort problem för vinproducenterna. En halvt genomgången refermentation, som inleddes på hösten och som sedan avbröts när temperaturen sjönk, fortsatte på våren när värmen fick jästen att vakna. Då hände det ofta att flaskorna exploderade, vilket inte minst var ett problem för dem som arbetade i vinkällarna. Dom Pérignon tog sig an detta problem, och utarbetade flera föreskrifter för hur man kunde undvika refermentation. En av dessa föreskrifter var att enbart tillverka finare viner av pinot noir, eftersom blå druvor ger ett vin som inte refermenterar lika lätt som gröna. Han gjorde många insatser för vinodlingen, men Dom Pérignon förespråkade många saker som snarast står för motsatsen till vad han förknippas med idag.

De senaste åren har intresset för billigare, men inte nödvändigtvis sämre, alternativ till champagne ökat. Dit hör crémant de bourgogne, som görs på samma druvor och enligt samma metoder som champagnen, och den spanska cavan.