Châteauneuf –du-Pape är inte ett vin utan flera, som alla har den franska stämpeln AOC. Detta står för appellation d’origine contrôlée, och är en märkning som ges till produkter som anses vara av särskilt god kvalitet, och som kommer från ett visst område. Andra exempel är champagne, puy-linser och många franska ostar.

Centrum för produktionen av Châteauneuf-du-Pape är byn med samma namn, belägen i Provence i södra Frankrike. Namnet på byn betyder ungefär ”påvens nya slott”, och vinodlingen i området tog fort när påve Clemens V flyttade den heliga stolen från Rom till Avignon. Under den 70-åriga period som påvarna befann sig i Avignon gjorde de mycket för att utveckla vinodlingen i området, bland annat i Châteauneuf-du-Pape och de kringliggande byarna Bédrraides, Courthézon och Sorgues. Det är endast viner från dessa byar som får kallas Châteauneuf-du-Pape.

Vinerna med etiketten Châteauneuf-du-Pape var till en början populära i Frankrike, fram till ungefär år 1870, då odlingarna drabbades av vinlöss. När odlingarna sedan hämtade sig så tog ett utbrett fusk med benämningen vid. Därför utarbetades på 1920-talet regler för vilka viner som fick bära benämningen Châteauneuf-du-Pape. Dessa regler blev vägledande för AOC-reglerna.

Kännetecken

Det finns både vita och röda Châteauneuf-du-Pape-viner, även om de röda dominerar. Roséviner tillåts dock inte att bära benämningen, enligt reglerna. 13 olika druvsorter kan användas (eller 18, beroende på hur man räknar olika färgvarianter av samma druva). Den druva som dominerar är grenache, och de flesta av vinerna görs på blandningar av grenache och andra druvor. Vinerna tjänar nästan alltid på att lagras, eftersom de när de är unga innehåller en hel del tanniner. Att de blivit så populära är till stor del den amerikanske vinkännaren Robert M. Parker jr:s förtjänst.

De flesta av vinerna säljs i tunga flaskor i tjockt grönt glas, med påveämbetets sigill tryckt på etiketten. Några tillverkare har på sistone bytt till andra etiketter, men kvaliteten på flaskorna är densamma.