Frukt och grönt i årets glögg

Traditionell svensk jul blandad med soliga friska smaker från Medelhavets frodiga omgivningar, är Blossas recept på Årets glögg 2018. Ytterligare en unik kombination i listan över deras årgångsglögg sedan starten 2003 fram till nu. Från några år av inspiration från fjärran länder närmar man sig nu återigen Norden.

Solgula citroner och gröna saftiga örter är enligt Aftonbladet Mat & dryck det som skänkt Blossa inspiration till årets glögg Blossa 18. Likören Limoncello, som ger en mild sötaktig syrlighet, tillsammans med timjan, basilika och rosmarin är vad årets karakteristiska smak består av. En spännande medelhavsinspirerad blandning att avnjuta i glögglasen.

Blossas Chief Blender Åsa Orsvärn, som är väldigt nöjd med årets glögg, dricker den gärna kall eller rumstempererad. Den fungerar också som en liten aptitretande drink med en skvätt bubbelvatten eller blanda ner en gnutta gott vin för en utsökt vinglögg innan maten serveras. Glöggen är vit till färgen med en viss grumlighet från ämnen i citronerna som inte är vattenlösliga och ger citruskänslan sin tydliga karaktär.

Årets flaska har fått sin design med inspiration från Medelhavets turkosa färg och Italienska flaggans starka färger på framsidan. Ett helhetskoncept med friska fläktar från varmare breddgrader med andra ord.

Blossas årgångsglögg

2003 var första gången Blossa tog fram en årgångsglögg och sedan har det rullat på med nya spännande smaker varje år. De första åren lades vikten på nordiska vintersmaker men så småningom började man även se mot resten av världens alla hörn. Det har resulterat i oväntade men mycket uppskattade smaksensationer genom åren. Arbetet med nästa års glögg är redan igång men självklart hemligt än så länge.

Blossas smaker från 2003 till 2018

  • 2003 – Pomerans
  • 2004 – Vinteräpple
  • 2005 – Hjortron och armagnac
  • 2006 – Lingon och enbär
  • 2007 – Havtorn och kanel
  • 2008 – Blåbär
  • 2009 – Clementin
  • 2010 – Saffran
  • 2011 – Arabica
  • 2012 – Yuzu och ingefära
  • 2013 – Hallon och nypon
  • 2014 – Lavendel
  • 2015 – Earl grey
  • 2016 – Kråkbär
  • 2017 – Old Delhi med mango, chili och spiskummin
  • 2018 – Limoncello

Från Nordiska välbekanta smaker till hetare breddgrader och tillbaka närmare Norden igen. Vilken blir din favorit? Vad som ingår i nästa års hemliga glöggrecept kan vi bara fantisera om medan årets smak avnjuts i lugn och ro hemma i tv-soffan eller i goda vänners lag på julens alla festligheter.