Att vin och mat är fantastiskt är nog de flesta människor överens om, men bara för att det är någonting som är kul, kan man inte direkt säga att det är enkelt. För hur är det egentligen med vin till mat och fest? Vilket ska man välja när? och till vad? Är det vitt vin som passar till fisk eller kött? Och kan man bjuda på en flaska Chardonnay när som helst? Eller är det speciella viner vid speciella tillfällen? Det är inte alltid lätt men vi har fokuserat på hur en ska hitta rätt vin till fisken, hoppas det hjälper:

VÄGLEDNING I RÄTT VIN TILL FISK

Frågorna är många, och det är helt klart förståeligt att det här med vin kan vara förvirrande. Här är några saker att tänka på, i denna djungel av goda drycker:

 1. Maten gör vinet antingen godare, eller mindre godare: när du ser till maten ska du fråga dig, vilken är den dominerande smaken? Och om du har hört regeln ”vitt vin till fisk, rött till kött” är det dags att bryta den nu. Rött vin kan nämligen vara lika gott till torsk. Istället ska du se till att du har sött till sött, och surt till surt. Undvik dock beska till beska. Är din mat söt, lyfter ett sött vin det söta. Det är inte ofta krångligare än så.
 2. Vinet påverkas av smaken i maten: det går självklart ihop med vad som tidigare skrivits, men om du inte är försiktig med hur du väljer, kan det faktiskt smaka illa. Vinet har faktiskt några ovänner, och för att smaken ska vara ultimat kan det vara bra att undvika exempelvis salt i för stora mängder, starka kryddor så som curry och chilipeppar. Syrlig mat med citron eller ättika kan också ge problematik för vinets smak, och lika så alltför ojlig/fet mat då vinet lätt kan få en metalisk smak.
 3. Vinets smak ska matcha maten: återigen någon av en återupprepning, men den är relevant – om inte annat tydligt. För här kommer en liten lathund att landa på när du blir osäker på vad som matchar:
  Vita neutrala viner med lätt smak och lite syra passar fint med lätta fiskrätter.
  Vita syrabetonade viner passar med rå eller marinerad fisk som har en kraftig smak.
  Kraftiga aromatiska vita viner fungerar väldigt bra med rökt och lätt stekt fisk.
  Roséviner som är torra och kryddiga är perfekt till stekt eller rökt fisk marinerad i smak.
  Röda viner (extraktiva med exempel tannin) fungerar fint till kraftiga fiskrätter samt friterat.

KOLLA VEM DU ÄR UTIFRÅN VAD DU HAR I GLASET

Hoppas det klarnade lite inför middag eller fest då vinet ska väljas. Förövrigt var det en otroligt intressant artikel i Svenska Dagbladet. Bara rubriken ”Innehållet i glaset visar vem du är” gör ju att en fastnar och vill läsa vidare. Det är helt klart en intressant och även lärorik artikel, där skribenten pendlar mellan att vara bekymmerslös vitvinstyp och pratsam roségillare. Kolla in den artikeln och se vilken du själv är – vem vet, du kanske lär dig någonting nytt om dig själv!