Länge har det talats om en myt om att champagne, cava och prosecco ska göra dig berusad snabbare. Vissa svär vid detta påstående, andra inte. Men det finns faktiskt forskning som kan backa upp teorin, frågan är om man väljer att tro på det eller inte. 

Kanske är du en av dem som känner dig berusad efter bara ett glas bubbel av något slag? Då är du inte ensam. Det finns forskning på området som visar på att det faktiskt kan stämma. Vill du ändå dricka mousserande vin och champagne? Testa att köpa vin på nätet, det blir så mycket enklare så och utbudet är lite mer spännande.

Bubblorna tros ha inverkan

Det är äldre forskning som visat på är att det har bubblorna som har inverkan. Denna studie är runt 17 år gammal och fick till såhär: en forskare bjöd 12 personer på Champagne, varav hälften fick utan bubblor. Enligt hans studie visade det sig att testpersonerna med bubblor i glasen kände sig snabbare berusade, skriver Expressen i en artikel. Anledning tros vara att bubblorna, alltså kolsyran, gör så att alkoholen kommer snabbare till magen och sedan ut i blodet. Även i Cosmopolitan skriver man om samma sak. Inom bara några munter efter att testpersonerna druckit ur sina glas mättes även deras alkoholnivå i blodet. De som hade druckit champagne med bubblor i hade en medellängd på 0,54 milligram alkohol per milligram blod, och de som drack utan bubblor hade 0.39 milligram. Om man väljer att tror på detta eller inte är upp till var och en, men det är ändå allmänt känt att många tycker sig bli snabbare berusade på bubblande vin av olika slag.

Skillnad på Champagne, Cava och Prosecco

När man ändå pratar om bubbel är det väl bra att lära sig skillnaden på dessa tre populära bubbliga drycker. Skillnaden är bland annat följande: (Källa: Café)

  • Champagne får enbart tillverkas i regionen Champagne i norra Frankrike på bestämda druvsorter.
  • Prosecco är ett italienskt mousserande vin som tillverkas med tankmetoden.
  • Cava är spanskt mousserande, som har samma tillverkningsmetod som Champagne, fast i Spanien då.