Det finns massor av myter när det kommer till vin. Många tror på allvar att många stämmer, men andra är mer skeptiska. Här slås det hål på några olika myter om vin. Var det någon som du trodde på?

När på en lördag kväll du ska dricka vin till maten med vänner så är ett hett tips på diskussionsämne är att prata om vinmyter. Vilka finns och vilka stämmer, eller stämmer inte? Vad tror ni i sällskapet?

Korkar och luftning

I en artikel från tidningen Café tas flera vinmyter upp och här går vi igenom några av dem. Många tror att vilken typ av kork en flaska vin har spelar roll för dess kvalitet och smak. Men detta är en myt. Det gör inte vinet sämre för att det har en gammaldags kork eller skruvkork. Många tror att skruvkorksviner är sämre, men faktum är att det finns många viner med sådan kork som är av utmärkt kvalitet. Många tror dessutom att det är viktigt att lufta vinet i flaskan innan man dricker det, men faktum är att det inte gör någon skillnad. Ska du lufta vinet gör det ordentligt i en karaff med så bred botten som möjligt, då får viner som mest syre.

Baksmälla och vintemperatur

En annan myt som tas upp i artikel är den om att man ska bli mer bakfull av rött vin. Men ny forskning ska visa på att det inte finns något samband, förutom att du blir bakis om du druckit mycket vin överlag. Hur ligger det till med vintemperaturen då, ska rött vin endast förtäras i rumstemperatur?

”Nja, det beror såklart på hur varmt du har i ditt rum. Men om vi snackar runt 21-23 grader som vi har i svenska hem är det definitivt för varmt. Ett vanligt rödvin ska snarare serveras runt 17-18 grader, lättare röda som bourgogne och beaujolais ännu svalare än så”, skriver Café i artikeln.