Det finns många som undviker att dricka vin för att de tänker att det innehåller många kalorier. Så är dock inte riktigt fallet, säger en vinexpert. Faktum är att de flesta andra livsmedel är större kaloribomber.

2608439-wine-pouring-from-bottle-into-glass

I ett tidigare inlägg som vi skrivit på sajten tar vi upp att våren är här och att grillsäsongen drar igång.

”Självklart handlar det om våren och sommarens grillning. Men för att grillandet ska bli lyckat är det två saker som måste tas med – ett bra vin, och ett smaskigt kött!” Läs mer.

Vin innehåller mycket vatten

Det lär alltså bli en hel del vindrickande nu när vi börjar grilla mer. Men detta kanske rimmar illa med de nyårslöften man har om att dricka mindre för att hålla nere kaloriintaget. I Svenska dagbladet kan man dock läsa om att vin inte är den största kaloribomben. Faktum är att de flesta livsmedel, förutom grönsaker och frukt, innehåller fler kalorier. Ett normalt vin, vare sig det är rött eller vitt, innehåller ju runt 85 procent vatten. Detta gör att en deciliter vin innehåller 75 kilokalorier.

Blir extra matsugen av vin

Tittar man i en kaloritabell på andra livsmedel som har samma energiinnehåll hittar man bland annat picklade grönsaker, lättyoghurt med frukt eller torsk. Det finns dock en nackdel ur viktsynpunkt med att dricka vin. Detta är att man blir extra sugen på mat av vinets syror och alkohol. Något annat som kan tyckas vara lite negativt är att vinflaskor och andra alkoholhaltiga drycker inte behöver ange energiinnehåll, trots att de borde göra det eftersom de betraktas som livsmedel.