Vin är återigen på dagordningen. Men den här gången gäller det förhållanden under vilka arbetarna som producerar vin jobbar. Nu visar en ny granskning hur arbetare för många av de Sydafrikanska vingårdarna jobbar under rena slavförhållandena. Från Sverige riktas skarp kritik mot Systembolaget som fortfarande säljer det kritiserade vinet. 

Slavliknande förhållanden

Det var för strax fyra veckor sedan strejken påbörjades vid en vingård hos en av de mest populära producenterna för ett av Systembolagets mest importerade viner. Trots ett på ytan fläckfritt rykte vittnar nu arbetare om ”slavliknande förhållanden” på arbetsplatsen. Brott mot mänskliga rättigheter. Fackanslutna har rapporterat trakasserier som ett resultat av deras organisering av arbetarna – och riktar fackföreningen stark kritik mot Systembolaget. De hävdar att Systembolaget, som är en av världens fem största inköpare av viner, sitter i en unik maktposition att påverka producenter till att följa de mest grundläggande rättigheterna.

Kritik från svenskt håll92274-wine-glass

Även från svenskt håll höjs det röster angående Systembolagets tystnad i ämnet. Kampanjen Rättvis Vinhandel lanserades nyligen sin senaste kampanj som riktas mot att representera fackföreningar för vinarbetare i Sydafrika, Chile och Argentina. De riktar framförallt kritik mot Systembolaget nuvarande hållbarhetsmål som inte inkluderar sociala mål för hela leverantörskedjan.

Välj Fairtrade

Fairtrade är ett paraplybegrepp som omfattar flera organisationer som arbetar för jordbrukares arbetsrättigheter i utvecklingsländer. Genom att tillåta jordbrukare att sälja sina produkter under en Fairtrade-certifiering erbjuder de ekologiska produkter producerade av arbetare som garanteras en skälig ersättning för deras arbete. Produkterna kostar i regel lite mer, men du som konsument blir garanterad att varan är godkänd av Fairtrade. Ett sådant vin avnjuter du helst i en vinkaraff från http://www.vinbutiken.nu/vinkaraffer/ – tips om ett gott och prisvärt alternativ är vinet Ecologica som har en fruktig smak med inslag av fat.